ПОШАЉИ СВОЈ ФИЛМ!

ФРЕДЕРИК СОЈХЕР, ХИТЛЕР У ХОЛИВУДУ

Провокативан и забаван лажни документарац ‘’Хитлер у Холивуду’’ белгијског редитеља Фредерика Сојхера, госта овогодишњег фестивала, води нас у узбудљиву потрагу за давно снимљеним, али никад приказаним филмом. Поред тога што се бави режијом, Фредерик Сојхер предаје писање сценарија, режију и продукцију на Сорбони.


- Мој филм ‘’Хитлер у Холивуду заснован је на истинитој причи. Пре Другог светског рата у Белгији је постојала компанија која се бавила снимањем филмова. Новац за финансирање долазио је од државе. Планирали су да сниме филм, али непосредно пред почетак, белгијски премијер добио је позив од америчког амбасадора који му је запретио и рекао да ако филм буде снимљен, све америчке компаније ће се повући из Белгије. То је значило да ће хиљаде људи истог трена остати без посла. Како сам знао ову причу започео сам даље истраживање. Такође, ова прича је била идеална да покаже да је и тада постојала неприкосновена доминација холивудских филмова у свету. Холивуд као да жели да буде једина кинематографија у свету. Да не будем погрешно схваћен, ја волим холивудске филмове, допада ми се рад многих редитеља, глумци су одлични и нисам против америчких филмова, али сматрам да је веома важно да се на светско тржиште пробију и друге, мале кинематографије. Веома је важно бити отворен ка туђим кинематографијама. И управо због тога сам почео да радим на овом филму. Иначе, моје мишљење о овом проблему деле многи редитељи, укључујући и овдашњег Емира Кустурицу. Проблем слободе, демократије и културне отворености ме заиста погађа и овај филм представља моју поруку у тој борби.


Како је публика реаговала на ваш филм имајући у виду да је приказан на многим светским фестивалима укључујући Карлове Вари, Чикаго, Сао Паоло и многе друге?
- Реакције су биле веома добре, како публике тако и критике. Признајем да с нестрпљењем очекујем почетак биоскопског приказивања филма које би требало да буде у мају. Занимају ме реакције публике и верујем да ће они бити заинтересовани за ову причу. Свакој култури је потребно да пронађе начин да истражи сопствена питања, а филм и уметност може бити идеална форма за то.


Какве су биле реакције у Америци с обзиром да у филму критикујете Холивуд?
- Филм је био приказан на фестивалу у Чикагу. Провео сам тамо две недеље и био сам радознао да сазнам критике и реакције публике. Јоп једном помињем да нисам против Америке, већ да испитујем моћ и утицаје Холивуда и њихове филмске индустрије. Неопходно је пронаћи начин да филм буде успешан и квалитетан, а да су у исто време помирени економски и уметнички доприноси