ПОШАЉИ СВОЈ ФИЛМ!

АВАЛА ФИЛМ: РЕШЕЊЕ ИЛИ ПРОПАДАЊЕ

Документарац „Авала Филм: Решење или пропадање“ у режији Срђана Кнежевића на програму је у 4. марта у Kинотеци у 22.00. Авала Филм је најстарије филмско предузеће у Србији, које је произвело преко 200 играних филмова. Последњих година, међутим, уместо филмске производње, бави се једино изнајмљивањем свог обимног пословног простора (од 30 хектара) у Кошутњаку.

Појединачни покушаји да се предузеће на било који начин извуче из кризе не наилазе на разумеање актуелне власти, те ће се у наговештеној приватизацији цео комплекс Авала Филма највероватније продати трговцима некретнина, који већ имају готове планове да то ексклузивно земљиште претворе у елитно насеље. Аутор филма анализира, кроз разговоре са филмским радницима, новинарима и неким од функционера ове куће, бројен аспекте овог проблема и покушава да одговори на питање због чијих интереса је дошло до таквог стања и зашто је држава потпуно дигла руке од Авала филма.

Сржан Кнежевић, рођен 1957. у Београду, завршио je ФДУ, написао магистратуру и докторат. Његов први филм Мост разумевања је приказан на БФКДФ 2006, а затим и на око 20 филмских фестивала у свету.