ПОШАЉИ СВОЈ ФИЛМ!

ИНТЕРВЈУ СА СУЗАН РЕЈ

Интервју са Сузан Реј, удовицом редитеља Николаса Реја и председницом његовог фонда
Ове године навршава се стотину година од рођења америчког редитеља Николаса Реја, најпознатијег по свом филму ‘’Бунтовник без разлога’’ у коме се појавио у својој другој и најпознатијој улози трагично страдали глумац Џејмс Дин. Филм је објављен убрзо након Динове смрти и имао је револуционарни утицај на стварање културе младих. Гледано ван његовог друштвеног и поп-културалног значаја, Бунтовник је најчисти израз Рејевог стила и визије, са експресионистичком употребом боја, драматичним коришћењем архитектуре и емпатијом према неприлагођенима.


Реј је похађао је универзитет у Висконскину, где је ушао у свет медија, бавећи се радиом. Ту је упознао и два човека који су га испирисали да се бави филмом: Френка Лојда Рајта  и драматурга Торнтона Вајлдера. Будући да је дошао из света радија, Рај је режирао само једну бродвејску представу, мјузикл Лорда Елингтона  ‘’Просјачки празник’’ 1946. године. Годину дана касније режирао је свој први филм ‘’Они живе ноћу’’. Овај филм нoар је био препознатљив по емпатичном ставу према младим друштвеним аутсајдерима, што је касније постао стални мотив у Рејевим филмовима. Њујорк Тајмс је дао позитивне критике, премда је критиковао његове симпатије према бунтовницима и криминалцима.
Ове године навршава се стотину година од рођења вашег супруга. Какве емоције то изазива у вама?
- Да будем сасвим искрена, нисам особа која поклања превише пажње рођенданима, али ова годишњица представља лепу прилику да се окупе поштоваоци његовог дела и да се присетимо његовог стваралаштва. Мислим да он то заслужује.
 
Ваш супруг је имао велики утицај на културу младих?
 
- Он је волео младе људе. Мислим да су му они давали живот, смисао рада и постојања. У њима је проналазио инспирацију за своје филмове. То је радио и након филма ‘’Бунтовник без разлога’’. Николас је сматрао да је будућност у младим људима и да они могу да промене друштво. Како бисмо имали бољу будућност важно је да су млади у садашњости одлучни и квалитетни јер управо нам они могу остварити снове о будућности.
 
Каква је била његова сарадња са Џејмсом Дином?
 
- Николас ми је често причао о њему и имао је пуно поштовања за њега. Мислим да никад није могао да преболи његову смрт јер је био фасциниран његовим талентом.
 
Николас Реј је био подједнако успешан позоришни и филмски редитељ.
 
- Имао је две успешне продукције на Бродвеју и волео је да режира у позоришту. За филм је говорио да представља катедралу уметности и да су све остале уметности у служби филма. Филм му је пружао много више могућности да се искаже.
 
У Београд сте дошли како бисте подржали филм Динка Туцаковића о вашем супругу, и уједно, програм у Југословенској кинотеци представља први, од многих којима ће широм света бити обележен век од рођења вашег супруга. Које ћете све фестивале посетити ове године?
 
- Прославе ће бити у Бразилу, Паризу, Јоханесбургу, Амстердаму, Торонту, затим у Делихију, у Токију и на многим другима. У Београд сам дошла не само како би промовисала Николасов рад, већ како бих подржала и филм Динка Туцаковића који је у овај пројекат уложио много времена, љубави и посвећености. Верујем у његов филм и надам се да ће бити приказан на многим светским фестивалима.