ПОШАЉИ СВОЈ ФИЛМ!

НИК ЏЕЛИЛАЈ, ГЛУМАЦ У ФИЛМУ АЛБАНАЦ

Гост овогодишњег ФЕСТа је млади албански глумац Ник Џелилај који је остварио запажену улогу у филму ‘’Албанац’’. Овај филм био је приказан на многим светским фестивалима у Москви, Женеви, Анталији и многим другима, а Џелилајев таленат потврдиле су многе награде. У овом филму, Ник глуми младог Албанца, у раним двадесетим годинама који живи на северу Албаније. Заљубљен је у младу девојку и због старих и строгих обичаја, спрема се да затражи њену руку од породице. Да би она била с њим неопходна је сагласност породице. Њих двоје се воле на једноставан начин и готово да скривају своју љубав.

- Мој лик, током лета са оцем, братом и стрицем одлази у Грчку како би нешто зарадили и тај новац троше током зиме. Убрзо, он сазнаје да породица његове љубави намерава да је уда за човека који живе у Америци. Мом лику кажу да је неопходно да има десет хиљада евра како би добио њену руку, а управо толико новца њена породица дугује. Они су свесни да он може никако да набави тај новац. Он је поносан и одлучан да се њоме ожени, те одлучи да оде у Немачку како би зарадио новац и оженио се њоме. Има само шест месеци да то учини, а ситуација се додатно компликује пошто његова љубав остане у другом стању.

 
Како сте градили свој лик?
- Радња филма је смештена на северу Албаније где никад пре нисам био. Тек када је почело снимање уверио сам се колико је тамо лепо. Целог живота сам живео у Тирани, и као и моји другови, никад нисам обраћао никакву пажњу на тај део земље. Сматрао сам је руралном и застарелом. Кад сам отишао и упознао те људе схватио сам колико су они заправо део свих нас.


Како сте добили улогу?
- Улогу сам добио на аудицији. У Албанији не постоје никакве електронске базе са ауторима нити кастинг агенције, што је велики проблем. На својој Академији видео сам позив на аудицију и одлучио сам да се пријавим. Признајем да нисам био оптимиста, али на крају сам добио улогу. Занимљиво је то што је редитељ од мене очекивао да ослабим и за само неколико недеља ослабио сам седамнаест килограма (смех).

 

Претпостављамо да је било још неких занмљивих ситуација током снимања филма?
- Било је пуно занимљивости. Кад сам дошао на север Албаније где је смештена радња филма мештани ме нису баш лепо прихватили. Није им се допадало што сам из Тиране и питали су због чега баш ја глумим то, а не неко из њиховог места. Говорили су ми да нећу моћи верно да пренесем овај лик и слично. Занимљиво је било да су исти ти људи после две недеље говорили новинарима како сам сјајан глумац и како су одувек желели да ја глумим ову улогу.

 

Ваш таленат потврдиле су и многе награде на великим светским фестивалима.
- Те награде ми веома значе и битне су због моје даље каријере. Значе ми зато што су поједине награде, попут ове са филмског фестивала у Москви, први пут додељене неком албанском глумцу. Сигурно ће и неки редитељи то приметити и можда ће ме изабрати да глумим у њиховом филму. Наравно, морам да побољшам свој енглески пошто је то још увек проблем. Акценат се увек чује и мислим да ми са Балкана имамо акценат који се увек чује.