ПОШАЉИ СВОЈ ФИЛМ!

ХУАН КАРЛОС ВЕЛИДА, 18 ОБРОКА

Филм ‘’18 оброка’’ настао у шпанско-аргентинској копродукцији данас ће бити приказан у Дворани Културног центра. Гост ФЕСТа је глумац у овом филму, Хуан Карлос Велида који је током јучерашњег дана, са мадридских петнаест степени слетео у снежни Београд.

Опишите нам атмосферу која је владала током снимања филма.

- Са редитељем Хорхеом Коиром имао сам одличну сарадњу. Допао ми се његов начин рада који је био врло необичан и који је дозвољавао нама глумцима максималну слободу. Сценарио је био отворен. Свакоме од нас редитељ је објаснио готово све о ликовима које смо тумачили. Говорио је о њиховим страховима, особинама, емоцијама и пуштао нас да се руководимо тим смерницама. Непрекидно смо импровизовали. Знали смо шта изазива сукоб између ликова. Редитељ Хорхе би нас довео до самог сукоба, и често би се тада повукао пуштајући нас да се сами сналазимо и избавимо своје ликове из тога. Чини ми се да је управо то права драма и да су то прави филмови. Такви сукоби су најреалнији, спонтани и импровизовани, пошто су они најсличнији онима у реалности. Колико год да је добар сценарио, немогуће је продрети у нечије мисли и осећања. То се јави у тренутку и готово никад не знате како ћете да реагујете. Реакције неког лика условљене су његовим емоцијама, тренутним стањем, проблемима и многим другим стварима. Због овог више него позитивног искуства волео бих да и у наредним филмовима имам прилике да импровизујем јер чини ми се, тад лик делује најверније реалности.

Ликови у филму непрестано једу?

- Пре, током и након оброка одвијају се људске судбине. Не дешава се то само са ликовима у овом филму, већ и са обичним људима. Поред хране коју смо јели на самом снимању, у паузама смо имали и редовне оброке. Једном ми се десило да сам био на паузи и нисам желео да ручам пошто је требало да након паузе глумим у сцени где глумци ручају. Међутим, како смо кренули са снимањем, сати и сати су пролазили, а ја сам био све гладнији. Просто, у тој сцени, мој лик није требало да руча (смех). Након таквог искуства, нисам избегавао да се храним ни током пауза нити током снимања