ПОШАЉИ СВОЈ ФИЛМ!

ГОСТ ФЕСТА МАРСЕЛ ГРАНТ, САМО ИНЕС

О филму Само Инес, критичари су написали да је то диван филм који у реално окружење смешта дирљиву и поетичну причу. Упознајемо Тома који наизглед има све, али иза блиставе фасаде, његов живот је лаж.Редитељ филма Марсел Грант, први пут је у Београду и каже да је одушевљен београдским снегом.


- Нажалост, у Лондону не пада често снег тако да ми се допада атмосфера која нас је дочекала у Београду.

Шта вас је инспирисало да започнете са снимањем овог филма?
- Имао сам жељу да снимим нешто једноставно, а опет филмично. Мислим да данас у кинематографији преовладавају компликовани филмови и да се једноставност изгубила у њима. Трагао сам за чистом емоцијом и једноставном причом. Занимају ме односи међу људима и верујем да се ту увек крију занимљиве приче Забавно је гледати шта се све дешава између двоје људи. То је била основа мог филма и жеља да прикажем људе који се налазе у ситуацијама које би најрадије избегли. То је у исто време и забавно и драматично. У мом филму, главни јунак Том трага за оним правим собом. Нашао се у околностима у којима не жели да буде и чека да се оне заврше како би поново био прави Том.

Да ли је било тешко прибавити финансијска средства за снимање овог филма?
- Било је веома тешко. Бавим се независним филмом тако да сам све морао сам. По природи сам стрпљив тако да нисам журио, већ сам окупљао екипу како сам скупљао средства. Био је то дуг процес. У исто време сам радио на неколико мањих пројеката, али је овај филм био моја велика жеља. Готово две и по године сам провео радећи на њему.

У овом филму сте сценариста, продуцент и редитељ. Претпостављамо да је то заиста тешко?
- Било је тешко, али волим да тако радим. Готово да сам уживао у том притиску. У исто време кад сам снимао, знао сам да иза мене стоје људи који ће ме питати за следећу сцену и место снимања. Овакав рад омогућио ми је да се потпуно фокусирам на филм и мислим да није испало лоше.

Како сте пронашли глумицу Каролин Душе која је одиграла главну улогу?
- Каролин и ја смо се познавали од раније, тако да ми је била у мислима док сам писао сценарио. Она је француска глумица и у филму ми је била потребна баш Францускиња. Она је одлична глумица и признајем да сам имао среће што се ње тиче.

Ваш филм је био приказан на фестивалима у Каиру и Мајнхајму. Какве су биле реакције публике?
- Реакције су биле веома добре и задовољан сам. Чини ми се да се публици филм допао пошто се нигде не уклапа. Гледаоци нису баш сигурни где овај филм припада пошто није романтични филм, није драма, нити трилер, тако да је гледаоцима тешко да га било где сврстају. Ово је филм који тражи захтевног гледалаца, а за узврат ће му пуно тога пружити.