ПОШАЉИ СВОЈ ФИЛМ!

HOLLYWOOD на 39. ФЕСТ-у

Амерички филмови тзв. мејџорс али и независне продукције су један од стубова програма ФЕСТ-а кроз његову историју. Дефиловали су кроз различите програмске оквире: Фестивал фестивала, Хитови, Амерички независни филм, А Америка...
Седамдесетих и осамдесетих година прошлог века у време блоковске поделе, Београд је као једини отворени град у југоистичниј Европи био идеално место за промоцију и даљи пласман америчких комерцијалних производа, па су холивудски студији на ФЕСТ слали и своје еминентне редитеље и звезде.


Овогодишњи ФЕСТ у свом програму Hollywood сједињује mainstream савремене америчке игране продукције који стиже из великих компанија Paramount, Warner, Universal али и Focus Features и Fox searchlight који промовишу независна остварења.
Оно што између осталог повезује филмове Пут у непознато, Црни лабуд, Човек звани храброст, Други живот јесте велики број номинација за Оскаре али и одличан успех на благајнама што представља својеврсни преседан јер није реч о класичним блокбастерима већ о веома слојевитим филмовима.


Ове и остале наслове из програмске целине Hollywood потписују и у њима играју тренутно најактуелнија имена америчког филма, Клинт Иствуд, Дарен Ароновски, Браћа Коен, Даг Лиман, Џорџ Клуни, Никол Кидмен, Натали Портман, Миа Кунис, Џеф Бриџис, Џош Бролин, Шон Пен, а главна звезда је свакако Мет Дејмон који се појављује у чак три филма: Агенти судбине, Други Живот и Човек звани храброст. Иначе Мет Дејмон има запажено место и у програмској целини Изабрани документарци као наратор у филму Глобална криза.


Филмови из програма Hollywood приказиваће се у великој сали Сава центра и у реновираној сали Дома омладине.